Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Τα πέναλτι των μεγάλων, μία σύγκριση

Το προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με τα πέναλτι, στο οποίο οι αριθμοί (και όχι εμείς) ξεβρακώνουν την πράσινη προπαγάνδα, είχε ένα πρόβλημα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε σύγκριση με τους άλλους δύο μεγάλους αδικημένους, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ έχει ήδη γράψει απουσία από την Superleague, ο ΠΑΟΚ αρκετές χρονιές είχε μία μετριότατη ομάδα που έκανε ελάχιστες επιθέσεις σε σχέση με τους αιωνίους, άρα σύγκριση δεν μπορούσε να γίνει με βάση το σύνολο.

Για να δούμε λοιπόν πόσο αδικημένοι είναι τελικά οι δύο δικέφαλοι, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πιο ανορθόδοξο τρόπο, συγκρίνοντας τα πέναλτι με το πόσο "πατάει" η κάθε ομάδα στην αντίπαλη περιοχή. Στατιστικό της Superleague σχετικό δεν υπάρχει και με βάση αυτά που υπάρχουν, τα πιο ενδεικτικά για το πόσο πατάει μία ομάδα είναι οι τελικές προσπάθειες εντός περιοχής, δηλαδή τα σουτ εντός και οι κεφαλιές.

Ξεκινήσαμε όπως πάντα από τον Ολυμπιακό. Την οκταετία ζωής της Superleague, ο Ολυμπιακός μετράει συνολικά 2,110 τελικές προσπάθειες εντός περιοχής και 52 κερδισμένα πέναλτι. Με μια απλή διαίρεση δηλαδή, ο Ολυμπιακός κερδίζει κατά μέσο όρο ένα πέναλτι σε κάθε 41 τελικές εντός περιοχής.

Πολλά θα είναι υπολογίζουμε, για να υπάρχουν τόσες διαμαρτυρίες, και προχωράμε στην ΑΕΚ περιμένοντας ότι θα κερδίζει πέναλτι πολύ σπανιότερα. Αμ δε! Η ομάδα της κλάψας κερδίζει πέναλτι ακριβώς με τον ίδιο ρυθμό που τα παίρνει και ο Ολυμπιακός, ένα πέναλτι σε κάθε 41 σουτ εντός περιοχής και κεφαλιές.

Πάμε αμέσως στον ΠΑΟΚ, που απ' ότι ακούμε υποφέρει εδώ και τόσα χρόνια από το κατεστημένο της Αθήνας και την παράγκα. Και όμως, μία από τα ίδια! Ο ΠΑΟΚ κερδίζει κατά μέσο όρο ένα πέναλτι σε κάθε 42 τελικές εντός περιοχής! Ε πάντως άμα δεν αδικείται η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, δεδομένο πρέπει να είναι ότι αδικείται ο Παναθηναϊκός, για να τον δούμε και αυτόν.

Ο Παναθηναϊκός μετρά συνολικά 1,739 τελικές προσπάθειες εντός περιοχής και 41 πέναλτι σε όλη την οκταετία. Κατά μέσο όρο δηλαδή ακόμα και ο Παναθηναϊκός κερδίζει ένα πέναλτι σε κάθε 41 τελικές!

Πέρα από την πλάκα, όταν ξεκινήσαμε να μετράμε, περιμέναμε ότι θα υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στο αποτέλεσμα. Κάποιες ομάδες θα είχαν 1 γκολ/35 τελικές, κάποιες 1/40, κάποιες ίσως μέχρι και 1/60. Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε πραγματικά, και ίσως στέλνει κάποια μηνύματα σε όλους εμάς που βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Μέσος όρος Superleague (2006-07 μέχρι 2013-14)

Ολυμπιακός:     1 κερδισμένο πέναλτι σε κάθε 41 τελικές προσπάθειες εντός περιοχής
Παναθηναϊκός:  1 κερδισμένο πέναλτι σε κάθε 41 τελικές προσπάθειες εντός περιοχής
ΑΕΚ:                 1 κερδισμένο πέναλτι σε κάθε 41 τελικές προσπάθειες εντός περιοχής
ΠΑΟΚ:              1 κερδισμένο πέναλτι σε κάθε 42 τελικές προσπάθειες εντός περιοχής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου