Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Κύπελο Κυπελούχων


Το Κύπελο Κυπελούχων αποτέλεσε για τέσσερις δεκαετίες την δεύτερη σημαντικότερη διασυλογική διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ. Στο τέλος της δεκαετίας του 90 άρχισε να χάνει την αίγλη της και μοιραία απορροφήθηκε από το Κύπελο ΟΥΕΦΑ. Ως εκ τούτου αποτελεί την μοναδική διοργάνωση της Ουέφα που έχει κλείσει τον κύκλο της. Το Champions League θεωρείται συνέχεια του Κυπέλου Πρωταθλητριών και το Europa League του Κυπέλου ΟΥΕΦΑ.

Και σε αυτή την διοργάνωση ο Ολυμπιακός έγραψε την δική του ιστορία με χρυσά γράμματα. Σημαντική παρουσία είχαν επίσης η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος ενώ ο Παναθηναϊκός απέτυχε επανειλημμένα να αφήσει το στίγμα του.

Ο Θρύλος δείχνει τον δρόμο


Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Το 1961-62 ο Ολυμπιακός θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει στο Κύπελο Κυπελούχων, ενώ δύο χρόνια προηγουμένως ήταν η ομάδα που είχε ανοίξει τον χορό και στο Κύπελο Πρωταθλητριών. Πρώτος της αντίπαλος ήταν η Ντιναμό Ζιλίνα, από την οποία και θα αποκλειστεί με δύο ήττες σε μία εποχή που οι ελληνικές ομάδες δεν είχαν ακόμα γευτεί την χαρά της νίκης.


Αυτό θα αλλάξει όμως δύο χρόνια αργότερα. Ο Ολυμπιακός τίθεται αντιμέτωπος με την Ζαγκλέμπιε Σοζνόβιετς την οποία καταφέρνει να αποκλείσει σε αγώνα play off. Έτσι γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά την νίκη σε επίσημη ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς και η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να προκριθεί. Στον γύρο των 16 θα αποκλειστεί από την γαλλική Λυών, ωστόσο θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να νικήσει ομάδα από ποδοσφαιρικά προηγμένη χώρα, σε μία εποχή που η διαφορά δυναμικότητας θεωρείτο χαώδης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την ίδια περίοδο η ΑΕΚ θα αποκλειστεί στο Κύπελο Πρωταθλητριών από την Μονακό διασυρόμενη στην Γαλλία με το 7-2.


Στους 16 ο Ολυμπιακός θα προκριθεί και στις δύο επόμενες συμμετοχές του. Το 1965-66 θα περάσει την Ομόνοια αλλά θα βρεθεί στον δρόμο του η West Ham και θα τον αποκλείσει, ενώ το 1968-69 θα πάρει ακόμα μία πρωτιά, αφού θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίνεται με δύο νίκες, πετώντας έξω την άτυχη ΚΡ Ρέικιαβικ. Στον επόμενο γύρο θα καταφέρει να τον σταματήσει η σκωτσέζικη Ντανφερμλιν, από την οποία θα ηττηθεί 4-0 εκτός έδρας και θα την κερδίσει 3-0 στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας την πιο ευρεία νίκη του ως τότε.


Στο ενδιάμενο, άλλες ελληνικές ομάδες θα προσπαθήσουν να δοξαστούν μέσα από το Κύπελο Κυπελούχων γνωρίζοντας αρχικά μόνο αποτυχίες. Η ΑΕΚ θα αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο τον 1964-65 και το 1966-67, ενώ ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει επιτέλους την πρώτη του πρωτιά, αφού γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που διασύρετε στον εν λόγω θεσμό, δεχόμενη πεντάρα από την Μπάγερν το 1967-68.

Οι ελληνικές ομάδες γράφουν ιστορία, ο καθένας όπως μπορεί


Θα ακολουθήσουν δύο αποτυχημένες χρονιές για τον Ολυμπιακό, βλέποντας την Γκόρνικ να τον αποκλείει το 1969-70 και την Ντιναμό Μόσχας το 1971-72, και η ομάδα θα απουσιάσει από τον θεσμό για την επόμενη δεκαπενταετία. Αυτή είναι η περίοδος του ΠΑΟΚ που το 1972-73 θα αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από την Ραπίντ Βιέννης αλλά την επόμενη χρονία θα καταφέρει να φτάσει στους 8, πετώντας έξω την Λέγκια και την Λυών. Τελικά θα τον σταματήσει η Μίλαν φιλοδορώντας τον με μία τριάρα στην Ιταλία. Οι επόμενες προσπάθειες του ΠΑΟΚ δεν θα έχουν την ίδια επιτυχία, τον 1974-75 θα αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από τον Ερυθρό Αστέρα, τον 1977-78 στον δεύτερο από την Βέιλε, το 1978-79 στον πρώτο από την Σερβέτ και το 1981-82 ξανά στον πρώτο από την Άιντραχτ. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα δοκιμάσουν και πάλι τις τύχες τους χωρίς επιτυχία, οι πράσινοι θα αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο το 1975-76 παίζοντας εναντίον της Σαχσένρινγκ και το 1982-83 από την Αούστρια Βιέννης, ενώ οι κιτρινόμαυροι θα υποταχθούν στην Ούιπεστ Ντοζσα επίσης στον πρώτο γύρο το 1983-84.


Η πρόκριση στους 16 μετά από σχεδόν μία δεκαετία αποτυχιών για τις ελληνικές ομάδες στο Κύπελο Κυπελούχων, θα έρθει από τον συνήθη ύποπτο. Το 1986-87 ο Ολυμπιακός θα αποκλείσει την Γιούνιον Λουξεμβούργου και θα τον σταματήσει ο Άγιαξ. Ο Ολυμπιακός θα επαναλάβει την συμμετοχή στον δεύτερο γύρο το 1990-91, όταν θα περάσει την Φλαμουρτάρι και θα αποκλειστεί από την Σαμπτόρια, ενώ το ίδιο θα επιτύχει και ο Παναθηναϊκός δύο χρονιές. Το 1988-89 θα αποκλείσει την Ομόνοια αλλά θα δεχτεί δύο ήττες από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ενώ το 1989-90 θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Σουανσί για να γράψει ακόμα μία σελίδα στην πλούσια σε αποτυχίες ιστορία του. Θα αποκλειστεί από την Ντιναμό Βουκουρεστίου με δύο ήττες, δεχόμενος 6 τέρματα στον αγώνα της Ρουμανίας. Έτσι έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα στο Κύπελο Κυπελούχων που δέχθηκε 6 τέρματα, ένα ανυπέρβλητο ρεκόρ δείγμα του μεγαλείου του, που λόγω της λήξης του θεσμού δεν μπορεί πλέον ούτε να ισοφαριστεί ούτε να σπάσει.

Το 1992-93 ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Κύπελο Κυπελούχων, αποφασισμένος να γράψει ιστορία. Ξεκινάει τις υποχρεώσεις του στον πρώτο γύρο, καταφέρνοντας να αποκλείσει την Τσερνομόρετς, την οποία φιλοδώρησε και με μία τριάρα στον Πειραιά. Στους 16 θα τεθεί αντιμέτωπος με την Μονακό και θα συνταράξει την Ευρώπη φεύγωντας νικητής με 0-1 από την Γαλλία και πετώντας την έξω μετά από λευκή ισοπαλία στην Ελλάδα. Η πορεία του θα σταματήσει στα προημιτελικά, όταν και θα τον αποκλείσει η Ατλέτικο Μαδρίτης. Αυτή θα είναι η τελευταία συμμετοχή της θρυλικής ομάδας στο Κύπελο Κυπελούχων.

Την επόμενη διετία ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να περάσει δύο συνεχόμενες φορές στον δεύτερο γύρο του θεσμού. Το 1993-94 αποκλείει την Σιέλμπουρν και τον σταματά η Λεβερκούζεν, ενώ την επόμενη χρονιά ξεπερνάει την Πιρίν για να τον αποκλείσει η Κλαμπ Μπρίζ. Ο θεσμός έχει χάσει πλέον την αίγλη του και διανύει τα τελευταία χρόνια του, ενώ η ΟΥΕΦΑ προσπαθώντας να τον αναζωογονήσει τον αποδυναμώνει περισσότερο, προσθέτωντας ομάδες από εξαιρετικά αδύναμες χώρες. Αυτή την συγκυρία θα εκμεταλευτεί η ΑΕΚ. Το 1995-96 οι κιτρινόμαυροι αποκλείουν την Σιόν αλλά μία τεσσάρα από την Μπορούσια στον δεύτερο γύρο τους προσγειώνει ανώμαλα. Τις δύο επόμενες χρονιές θα έχουν επιτυχίες ωστόσο. Το 1996-97 παιρνάνε από Χέμλον και Ολίμπια Λιουμπλιάνας, για να αποκλειστούν στα προημιτελικά από την PSG με τριάρα στο Παρίσι, ενώ το 1997-98 αποκλείουν την Λετονική Ντίναμπουργκ και την Στουρμ Γκρατς αλλά η Λοκομοτίβ Μόσχας τους φράζει τον δρόμο προς τα ημιτελικά. Το 1998-99, τελευταία χρονιά του θεσμού, ακόμα και ο Πανιώνιος θα καταφέρει να φθάσει στα προημιτελικά.

Επίλογος


Γενικά, ο θεσμός του Κυπέλου Κυπελούχων πρόσφερε μεγάλες χαρές στους έλληνες φιλάθλους. Οι περισσότερες ομάδες κλείσανε την παρουσία τους με θετικό πρόσημο νικών - ηττών, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στην εποχή μας. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ σημείωσαν περισσότερες νίκες παρά ήττες, με μόνη θλιβερή εξαίρεση τον Παναθηναϊκό. ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ (δύο φορές), ακόμα και ο Πανιώνιος πανυγήρισαν την είσοδο τους στην προημιτελική φάση του θεσμού.

Ο Ολυμπιακός είχε συνολικά 9 συμμετοχές στον θεσμό και 33 αγώνες. Μία φορά έφτασε στους "8" ενώ άλλες πέντε σταμάτησε στους "16". Ο Παναθηναϊκός μέτρησε 7 συμμετοχές και 22 αγώνες, η ΑΕΚ 6 συμμετοχές και 22 αγώνες και ο ΠΑΟΚ 6 συμμετοχές και 18 αγώνες.

Ενδιαφέροντα βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου